Deze 21-jarige ondernemer verkoopt strooizout dat ook nog eens CO2 ‘opvreet’

Met de uitzonderlijk zachte temperaturen waarmee het jaar begonnen is, lijkt vrieskou en vorst ver weg. Maar winter is het. En dan kan het het kwik binnen mum van tijd een vrije val maken. De 21-jarige Bunschotense ondernemer Pieter van Middelaar popelt. Hij maakt gemeenten en bedrijven alvast warm voor zijn CO₂-neutraal strooizout.

Hij zakte drie jaar geleden voor zijn vwo-examen op Frans. Zag leren niet meer zitten, maar werken des te meer. Verhuurde zich voor alles en nog wat: trekker-chauffeur, grondwerker, maar net wie een hard werkende arbeider kon gebruiken. ,,Maar ik wist sowieso dat aan de slag zijn voor een baas, niet helemaal bij mij paste.”

Om kort te gaan: Pieter van Middelaar investeerde in een vrachtwagen en een verreiker, begon zijn eigen verhuurbedrijf voor onder meer grondverzet, groenwerk en de bestrijding van de eikenprocessierups. Ook zette hij een tweede bedrijf op voor kunststoffen en handel. ,,En nu dus CO₂-neutraal strooizout”, zegt Van Middelaar met een grote lach tegen het AD, omdat hij wel beseft dat het niet alledaags is om als 21-jarige al eigen personeel in dienst te hebben.

Het klimaatvriendelijke strooizout is een idee van hemzelf, gesteund door zijn ‘rechterhand’ Arian Lenting die hem het netwerk bood. ,,Arian heeft een transportbedrijf en doet distributie voor greenSand, een goedje dat CO₂ aan zich bindt en omzet in milieuvriendelijke stoffen.” Het zaadje voor CO₂-neutraal strooizout was gepland.

Want als greenSand CO₂ afbreekt, hoe handig is het dan om toe te passen in strooizout? Even mengen, uitrijden met het dooimiddel en zonder veel moeite kunnen bedrijven en gemeenten een duurzame bijdrage leveren aan het klimaat. Van Middelaar zag er wel brood in eind vorig jaar. Inmiddels hangt hij bijna dagelijks aan de telefoon om zijn bijzondere strooizout te promoten. En met succes. Barneveld heeft vergaande belangstelling, een aantal bedrijven in Amersfoort, Nijkerk, Almere gaat zijn strooizout gebruiken en ook twee Friese gemeenten zijn met de Bunschoter in zee.

greenSand is het gemalen mineraal olivijn

Maar wat ís greenSand dan? Het is de merknaam van het tot zand gemalen mineraal olivijn. Het gesteente komt bij vulkaanuitbarstingen en aardverschuivingen aan de oppervlakte en heeft de bijzondere eigenschap om CO₂ onder invloed van vocht om te zetten in onder meer magnesium. Een gunstige voedingsstof voor de bodem.

,,Het greenSand is op de markt gebracht door Nederlander Eddy Wijnker, die in China met olivijn in aanraking kwam. Bedrijven die een goed doordacht plan hebben voor een praktische toepassing kunnen aanhaken’’, vertelt Van Middelaar. ,,Zo wordt het zand onder meer gebruikt in potgrond of gemengd door zand bij bestrating. Maar in strooizout? Dat bestond nog niet.”

“Per ton greenSandwegenzout ruim je 240kg CO₂ voor goed op”
Pieter van Middelaar

Van Middelaar maakt op verzoek een op maat gemaakt plan om met de juiste hoeveelheid greenSand de CO2 uitstoot van strooiwagens te neutraliseren. ,,Een liter diesel zorgt voor ruim drie kilo CO₂ uitstoot. Dus je kunt precies uitrekenen wat nodig is. Per ton greenSandwegenzout ruim je 240kg CO₂ voor goed op”, vertelt de Bunschoter, die het milieuvriendelijke strooizout tegen dezelfde prijs op de markt brengt als regulier strooizout

Jonge ondernemer heeft nu wel VWO-diploma en doet niet aan verkooppraatjes

De klimaat-gunstige werking van olivijn is overigens onafhankelijk vastgesteld door de universiteiten van Hamburg, Antwerpen en Utrecht. ,,Het is geen snel verkooppraatje dat ik afsteek bij gemeenten. Er zit echt een visie achter. Als gemeenten hiermee in zee willen, dan hebben ze hopelijk daarna belangstelling voor andere toepassingen. Bijvoorbeeld in halfverharde paden.”

Van Middelaar heeft inmiddels alsnog zijn vwo-diploma gehaald. ,,Mijn ouders vreesden lang dat het niet goed zou komen met mij. Maar gelukkig zijn ze nu echt om.”

Bekijk het artikel.

× Kan ik je helpen?